Anni-Mari Syväniemi – inspiraatiota syksyyn!

Upea intolainen Anni-Mari Syväniemi ja inspiroiva hyvinvointisyksy!

Anni-Mari eli Annis on yksi niistä “alkuperäisistä” intolaisista, jotka ovat olleet mukana siitä saakka kun Into oli vielä Lady Line. Tästä on siis jo 15 vuotta! Tuolloin Anni-Mari oli kokeillut montaa eri lajia ja saanut kipinän painonpudotukseen ja jumppaamiseen, muun muassa Les Mills-tuntien ansiosta. Lady Line avasi tuolloin ovensa juuri sopivasti ja silloin hän päätti hypätä kyytiin.

Yhteisön voima

Ennen Inton aikaa Anni-Mari oli kokeillut ystävättärensä kanssa useampiakin saleja ja jumppia. Syy joka sai hänet liikkumaan juuri Intossa, on sen yhteisöllisyys. Se ei ole hänelle pelkkä harjoittelutila. Iloinen ja kannustava henkilökunta on Anni-Marille suorastaan koukuttavaa. “Kissa kiitoksella elää.”, sanoo Anni-Mari. Hänen mielestään on todella tärkeää ja ihanaa, kun henkilökunta tervehtii ja kannustaa. “Lisäbonushan on se, että tämä alkaa olla kuin entisaikaan Kirkonmäki. Täällä tapaa tuttuja ja ystäviään.”, hymyilee Anni-Mari.

Motivaation tärkeys

Anni-Marille liikunnan tärkein motivaatio lähtee siitä, että itsestään on pakko pitää huolta. Anni-Mari näkee sen jopa kansalaisvelvollisuutena ja vastuunottona omasta elämästään. Hän tiedostaa voimakkaasti sen, että liike on ainoa keino pysyä toimintakykyisenä. Liikkumisen merkitys korostuu vielä, kun ikää karttuu ja kroppaan tulee jos jonkinlaista kremppaa. Tärkeintä on ilo ja hyvä olo, jonka Anni-Mari saa liikunnasta. Se kantaa arjessa ja tukee hyvinvointia sekä jaksamista niin kotona kuin töissä. Liikunta parantaa erityisesti Anni-Marin unenlaatua.

Haastavinta Anni-Marille on lähteä liikkeelle ja pitää kiinni liikunnan säännöllisyydestä. Se on ollut hänelle elämänmittainen haaste. Intolaisetkin jo tietävät, että taas se Annis innostuu – ja muutaman kuukauden kuluttua saattaakin tulla taas kuukausien tauko. Anni-Mari on aina ollut kovin työorientoitunut ja käyttänyt paljon aikaa työhön. Samalla kun hän on kasvattanut kolme ihanaa lasta nuoriksi aikuisiksi, harrastanut partiotoimintaa ja ollut mukana kunnallispolitiikassa, ei liikunnalle ole jäänyt paljon aikaa. Treeniin ryhtyminen on ollut se elementti, joka on helpoiten karsiutunut Anni-Marin aikataulusta.

Oman hyvinvoinnin edistämiseksi Anni-Mari suositteleekin ammattilaisten apuun tukeutumista! Joskus riittää vain se, että kuntosaliohjelma päivitetään. Hän on myös ollut useasti PT-ohjauksessa. Erilaisilla täsmäkursseilla ja pienvalmennusryhmissä mukana oleminen sopii myös Anni-Marille. Niissä kiva porukka pitää mukanaan ja sitouttaa osallistumaan.

Kotimaisen ruoan suurlähettiläs

Anni-Mari on aikanaan valmistunut kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistosta ja tehnyt aina työtä jollakin tavalla suomalaisen ruokaketjun ja sen osaamisen kehittämisen parissa. Anni-Mari on levittänyt suomalaisen ruoan ilosanomaa jo pian 20 vuotta; aikaisemmin tuottajajärjestö MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja nyt Ruokatieto-yhdistyksen toiminnanjohtajana.

Nykyisessä tehtävässään hän pitää huolta elintarvikkeiden Hyvää Suomesta -alkuperämerkistä ja viestii monin keinoin suomalaisen ruokaketjun kestävästä toiminnasta. Hän toimii siis suomalaisen ruuan puolestapuhujana ja Hyvää Suomesta -brändin hallinnoijana. Hän on myös mielellään mukana julkisessa ruokakeskustelussa.

“Suomalainen ruoka on maineensa veroista.”, vahvistaa Anni-Mari. “Se on turvallista ja puhdasta – tutkitusti.” Suomessa huoltovarmuus on toiminut myös pandemia-aikana. Ruoan alkuperä on siis Anni-Marille tärkeä asia. Hän haluaa syödä kestävästi tuotettua ruokaa, tulipa se mistä pain maailmaa tahansa. Ruokakaupassa hän tarkkailee pakkausmerkintöjä ja hedelmien sekä vihannesten alkuperää sekä vastuullisuusmerkintöjä.

“Ruoka on hyvinvoinnin lähde.”, toteaa Anni-Mari. Se on meille välttämätön polttoaine, mutta myös nautintoa parhaimmillaan. Hyvä, omalle kropalle sopiva ravinto ja ruokarytmi ovat merkittäviä asia hyvinvoinnin kannalta. Anni-Mari ei tiedä parempaa kuin yhdessä perheen ja ystävien kanssa ateriointi herkullisen itse tehdyn ruoan äärellä.

Anni-Mari kertoo, että heillä syödään pitkälti sesongin mukaan ja näin parhaan satokauden aikaan esimerkiksi kesäkurpitsakeitto raejuustolla on koko perheen lemppari. Arkiruoka on pääsääntöisesti itsetehtyä: keitot ja laatikkoruoat, kuten makaronilaatikko kasvishöysteellä ovat Anni-Marin suosikkeja.

Kun Anni-Mari haluaa herkutella, parasta on itsetehty pulla maitolasillisen kera. Mutta koska Anni-Mari rakastaa ruokaa ja omien sanojensa mukaan se hänestä näkyy myös päällepäin, niin jokainen päivä sisältää hänelle ruokailoa. Erityisesti kesäisin Anni-Mari herkuttelee tuoreilla marjoilla ja kasviksilla. Raparperileivonnaisetkin ovat hänen juttunsa.

Rytmit ja rutiinit

Kotitalousopettajana Anni-Mari arvostaa arkea. Hän myöntää, että arkirytmin ylläpitäminen voi olla hyvin haastavaa, mutta rennosti asennoitumalla onnistuu. Erityisen tärkeänä hän näkee lapsiperheiden ja nuorten arjessa unirytmin, ruokailurytmin ja liikuntarytmin suunnittelemisen ja ylläpitämisen. Rytmit ja rutiinit ovat hyvän ja terveen arjen perusta.

Yhdessä syöminen on Anni-Marin hyvinvoinnille arvokas asia, koska yhteisen aterian äärellä on hyvä päivittää läheisten kuulumiset. Jos se ei ole perhepäivällinen, se voi olla hyvin vaikka yhteinen iltapalahetki.

Anni-Marin ajatus on, että kun elämässä on erilaisia vaiheita erilaisine tarpeineen, kannattaa yrittää nauttia miistä jokaisesta. ”Olemme kaikki jatkuvassa muutoksessa, vaikka sitä ei aina ruuhkavuosina itse uskonutkaan.” Rento ote on hänestä myös tärkeää – elämän ei kuulu olla viivasuista pinnistelyä. Se että pitää itsestään riittävästi huolta on myös keino pystyä huolehtimaan muista.

Valintojen tasapaino

Anni-Mari kammoaa vastakkainasetteluja, koska hän haluaa aina kaiken! Silti hän suostui tällä kertaa tähän leikkimieliseen haasteeseemme: mikä on sinun syksysi Top 3. Tällä hetkellä Anni-Mari valitsee laajasta mielenkiintonsa kohteiden joukosta salitreenin, itsetehdyn ruoan, ryhmäliikunnan ja joogan vaikkapa kulttuuririentojen sijaan. Nämä ovat hänen agendallaan tämän syksyn tärkeimpiä asioita. Liike on lääke niin fysiikalle kuin mielelle, itsetehty ruoka on juuri sitä, mitä hän haluaa ja ryhmäliikunnasta hän saa energiaa! Joogapohjaiseen harjoitteluun hän hurahti noin vuosi sitten Jarnon ohjaamassa yinjoogassa.

Annis huikkaa vielä lopuksi, että hänen syksyn lempituntinsa Intolla on Iisi-tunti. Se on kaikkien jumppa, helposti lähestyttävää hyvän mielen liikuntaa. Erityisesti jos ei halua tai pysty hyppimään, Iisi on Anni-Marin mielestä helppo nakki!

Kiitämme kovasti ajatusten jakamisesta Anni-Mari ja toivotamme kaikille intolaisille upeaa syyskauden alkua!

Kirjoittaja

Jarno Tynkkynen Yksi Into Clubin perustajista. Les Mills Lead Trainer. Liikunta-alan konsultti. Into Clubin bloggaaja. SKY:n hallituksen jäsen.