Mitä on hyvä kunto?

Mitä on hyvä kunto?

Moni kertoo Intoon saapuessaan haluavansa parantaa tai ylläpitää kuntoaan. Tämä on upea syy ryhtyä liikuntakeskuksen jäseneksi ja parhaimmillaan päätös, jolla on myönteinen vaikutus paitsi itse intolaiseen, myös ihmisiin hänen ympärillään. Mutta jos tavoitteenamme on kunnon kohotus tai olemassa olevan kuntotason säilyttäminen, mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Kestävyys

Aerobinen kunto eli sydän- ja verenkiertoelimistön suorituskyky sekä hapenottokyky mielletään useimmin hyvän kunnon mittariksi. Hyväkuntoinen ihminen jaksaa juosta bussiin, kävellä portaat viidenteen kerrokseen ja leikkiä lasten kanssa hippaa ilman, että silmissä sumenee.

Peruskestävyys tarkoittaa kykyä pysyä matalatehoisessa liikkeessä kauan; esimerkiksi siivota, sienestää ja pyöräillä tai kävellä kaupunkilomalla; se on kestävyyskunnon pohja ja perusta ja terveyden kannalta hyvin tärkeää. Peruskestävyyttä kehitetään harvoin liikuntakeskuksissa, koska se edellyttää pitkäkestoista ja matalatehoista liikettä. Pyhäpäivän parituntinen kävelylenkki on peruskestävyysharjoitus vailla vertaa. Ei ole tavatonta, että paljon ja kovaa treenaavalla on heikko peruskestävyys – se voi ilmetä esimerkiksi niin että jo aivan tavanomaisen harjoituksen alussa syke nousee välittömästi harjoitusalueelle ja pysyy siellä koko ajan. Hyvän peruskestävyyden merkki on, että syke kohoaa hiljalleen intensiteetin mukana.

Vauhtikestävyys tarkoittaa nimensä mukaisesti kykyä pitää yllä vauhtia tai tehoa. Tätä ominaisuutta kehittää esimerkiksi tehokas ryhmäliikuntatunti tai rivakka juoksulenkki. Vauhtikestävyysharjoittelussa syke on korkeammalla, mutta korkeintaan vain lyhyitä aikoja kerrallaan niin korkealla, että se tuntuisi pahalta. Vauhtikestävyysharjoittelussa tulee reilu hiki ja hengästyy selvästi. Lihaksiin voi myös kertyä maitohappoa ja ne voivat kipeytyä. Vauhtikestävyysharjoittelu on hyvä tapa kohottaa kestävyyskuntoa ja se auttaa myös esimerkiksi painonhallinnassa.

Maksimikestävyys on oman aerobisen suorituskyvyn ylärajoilla käymistä ja rajojen venyttämistä. Maksimaalinen yksittäinen kestävyyssuoritus on hyvin lyhyt, korkeintaan vain reilun minuutin mittainen, usein lyhyempikin. Maksimikestävyyden kehittämisellä on monia terveysvaikutuksia kaikenkuntoisille ja esimerkiksi Into SPRINT-pyöräilytunnilla homma onnistuu turvallisesti ja viihdyttävästi.

Voima

Kuten kestävyyttäkin, myös voimaa on monta muotoa. Liikuntakeskusympäristössä ja terveys- sekä kuntoliikkujilla yleensä on kestovoima sellaista voimaa, jonka ajatellaan olevan osa kokonaisvaltaista hyvää kuntoa. Kestovoimaan kuuluu kaksi voiman muotoa: lihaskestävyys sekä voimakestävyys. Hyvä esimerkki Intossa tapahtuvasta lihaskestävyysharjoituksesta on vaikkapa BODYPUMP, Crosstraining tai Into Shape – paljon toistoja pienellä lisäpainolla tai kehonpainolla. Voimakestävyys kehittyy parhaiten ammattilaisen suunnittelemalla ja valmentamalla kuntosaliharjoittelulla – siinä painoa on enemmän ja liiketoistoja vähemmän. Ota yhteys valmentajiimme tai Ulrikaan tai Iituun niin he auttavat sinua. Nykykäsityksen mukaan niin miehet kuin naiset hyötyvät suuresti voimaharjoittelusta; se tekee kropasta vahvan, kiinteän ja paremmin loukkaantumisia ja kremppoja vastustavan. Lisäksi se kasvattaa perusaineenvaihduntaa ja vaikuttaa myönteisesti hormonitasapainoon.

Liikkuvuus

Liikkuvuus on eri asia kuin notkeus. Perusintolainen ei välttämättä tarvitse elämäänsä niinkään notkeutta kuin liikkuvuutta. Hyvällä tai riittävällä liikkuvuudella tarkoitetaan sitä, että keho pääsee perusasentoihin vaivattomasti: esimerkiksi voi istua syvään kyykkyyn ja ylettää suorin jaloin varpaisiinsa. Toiminnallinen liikkuvuus tarkoittaa, että keho voi liikkua esteettä mahdollisimman luonnollisesti. Riittävään liikkuvuuteen kytkeytyy lihastasapaino eli sopusuhtainen, kaikkialta tasaisen vahva lihaksisto. Hyvä liikkuvuus tekee liikkumisesta paljon helpompaa, turvallisempaa ja kauniimpaa. Lihaskireydet altistavat vammoille ja virheasennoille sekä hankaloittavat liikkumista. BODYBALANCE, Into Jooga ja Pilates ovat kaikki liikkuvuutta lisääviä harjoituksia.

Viikoittaisen liikunta-annoksen koostaminen

Ihannetilanteessa joka viikossa olisi ainakin yksi kerta kutakin hyvän kunnon osa-aluetta kehittävää liikuntaa: kestävyyttä, voimaa ja liikkuvuutta. Kaikkien ei tietenkään tarvitse olla täsmätreenejä; monesti aktiivinen elämäntapa ylläpitää hyvää kuntoa kuin itsestään. On myös erittäin tärkeää koettaa löytää sellaisia kunnon eri ominaisuuksia kehittäviä lajeja, joista itse tykkää!

Tarvitsetko apua? Olemme Sinua varten ja autamme ilomielin!

Kirjoittaja

Jarno Tynkkynen Yksi Into Clubin perustajista. Les Mills Lead Trainer. Liikunta-alan konsultti. Into Clubin bloggaaja.